دوره 1، شماره 3 و 4 - ( 7-1397 )                   جلد 1 شماره 3 و 4 صفحات 194-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

گذشته و امروز علوم انسانی: از کمی‌گرایی تا فضیلت‌مندی؛ نشستی پیرامون ضرورت گفتگو با جهان به زبان علوم انسانی. 1. 1397; 1 (3 و 4) :171-194

URL: http://hsbr.faslnameh.org/article-1-103-fa.html


چکیده:   (834 مشاهده)
با گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی به‌نظر می‌رسد غالب وجوه ساختارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی نیازمند بازبینی و آسیب‌شناسی هستند تا در دهه پنجم از انقلاب اسلامی بیش از پیش موفق‌تر و چابک‌تر گام برداشته و در مسیر پیشرفت اسلامی ایرانی حرکت نمایند.
در این میان از مهم‌ترین وجوه قابل ارزیابی و آسیب‌شناسی، می‌توان به فرهنگ و تولیدات فرهنگی در جامعه ایرانی اشاره کرد. این وجه را می‌توان گسترده‌ترین و مهم‌ترین و در عین حال آسیب‌پذیرترین وجه زندگی انسان امروزی معرفی نمود. آن‌گونه که تمامی وجوه معنوی، هنجارها و ارزش‌های یک جامعه انسانی از طریق این بعد قابلیت ترقی و پیشرفت و یا پسرفت و عقب‌ماندگی را دارند. از مهم‌ترین مؤلفه‌های فعال در حوزه فرهنگ و تولیدات فرهنگی می‌توان به دانشگاه، علوم انسانی و فرایندهای منتشرشده آثار (از نگارش تا انتشار) کتاب‌های علوم انسانی اشاره کرد.
لذا پیرو شماره پیشین که به ضرورت گفتگوی اندیشمندان علوم انسانی بین دو زیست‌جهان ایرانی و عربی پرداخت، نشست علمی این شماره از فصلنامه نقد کتاب علوم انسانی به‌بررسی وضعیت علوم انسانی (دانشگاهی و بیرون از دانشگاه) و آثار منتشرشده در این‌خصوص اختصاص دارد. در همین راستا تلاش داشتیم تا بخشی از این بررسی و آسیب‌شناسی علوم انسانی را در نشست پرونده ویژه این شماره با حضور برترین اساتید و کارشناسانی که در این‌خصوص سال‌ها پژوهش و مداقه داشته‌اند برگزار نماییم.
همواره پژوهش‌ها و تحلیل‌های مربوط به آسیب‌شناسی علوم انسانی از دو نقطه و دو طرح مسئله شروع می‌شود. طرح مسئله اول این هست که چطور به علوم انسانی نگاه کنیم و چهره هویتی علوم انسانی را چگونه ترسیم نماییم؟ آیا لازم است به‌سمت کسانی که مفاهیم بومی‌گرایی را مطرح می‌کنند گام برداریم یا به جریان نهضت ترجمه تکیه کنیم و به علوم انسانی غربی نگاه کنیم و بر این اساس چهره هویتی علوم انسانی را رسم کنیم؛ و متعاقب این چهره هویتی فراز و فرود چهار دهه گذشته علوم انسانی را تشریح و تحلیل نماییم. مسئله دوم که در ادامه مسئله اول مطرح می‌شود آن است که هرگونه به علوم انسانی نگاه کنیم و هر چهره هویتی که از این رشته ترسیم نماییم، آن علوم انسانی پاسخگوی معضلاتی خاص از اجتماع، به شیوه‌هایی خاص و پاسخی خاص به سؤالات نظام سیاسی می‌باشد. به این ترتیب این دو طرح مسئله در ارتباط با یکدیگر بوده و در این نشست قصد داریم در این گستره موضوعی به بحث و تبادل نظر بپردازیم. در این نشست در خدمت آقای دکتر عماد افروغ، آقای دکتر نعمت‌الله فاضلی و آقای دکتر حسین میرزایی هستیم؛ هر سه بزرگوار استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه مطالعات علوم انسانی می‌باشند و آثار متعددی از ایشان در این‌خصوص منتشر شده‌است. دبیر نشست آقای دکتر شهاب دلیلی هستند.
متن کامل [PDF 282 kb]   (278 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/4/25 | پذیرش: 1398/4/25 | انتشار: 1398/4/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه نقد کتاب علوم انسانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Quarterly Book Review

Designed & Developed by : Yektaweb